Po prečítaní nadpisu asi každého napadne otázka:

Čo, žihľavový sirup? To už ako môže chutiť?

Priznám sa, aj ja som bola skeptická.  Ale netreba dať vždy na prvý dojem. Tiež som čakala, že bude mať zvláštnu zelenú farbu, no keď som ho uvidela a ochutnala, zmenila som názor. Prekvapujúco dobrá chuť a krásna ružovkastá farba. Ak si z času na čas radi osladíte život, prinášame vám recept na túto pochúťku.

žihľavový sirup

Žihľava alebo správnejšie pŕhľava dvojdomá nieje len taká obyčajná pichľavá rastlinka, ktorá rastie všade naokolo. Má veľa priaznivých účinkov:

  1. mierne močopudný
  2. upravuje krvný obeh
  3. priaznivo pôsobí na kvalitu vlasov
  4. znižuje hladinu glukózy v krvi
  5. má vysoký obsah vitamínu C
  6. zlepšuje srdečnú činnosť
  7. podporuje tvorbu červených krviniek
  8. má čistiace a detoxikačné účinky

Chýba Vám vybavenie alebo doplnok do kuchyne?

Poskytneme Vám zľavu -5% s použitím kupónu "AF5". Pozor, časovo obmedzená!

Kúpiť so zľavou
Zľavu už dnes využilo 7 ľudí
  • viac ako 2000 produktov do kuchyne a jedálne
  • neustále akcie a výpredaje
  • doprava nad 40€ zadarmo
  • overené zákazníkmi

Asi netreba pripomínať, že sa žihľava má zbierať na mieste, kde nechodia zvieratá a je mimo dopravného ruchu. A ešte k tomu, ak deň pred zberom napršalo, netreba ju ani umývať. Umývaním totiž stráca dôležité vitamíny. Ak ju predsa len ideme umývať, tak len veľmi krátkym ponorením do vody.

Žihľava sa odporúča zbierať najneskôr do 20. mája. Potom je už viac vyzretá a má aj inú chuť.

POSTUP

Potrebujeme:

  • 40 ks žihľavy (najlepšie tak 25 cm od vrchu)
  • 40 g kyseliny citrónovej
  • 2 kg kryštálového cukru (obyčajný alebo trstinový)
  • 2 l horúcej vody

potrebujeme na prípravu

 

Žihľavu dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Pridáme kyselinu citrónovú, prikryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.

žihľava zaliata vriacou vodou

Žihľavu vyberieme, dobre vyžmýkame a precedíme najprv cez sitko

žihľava precedená cez sitko

Potom ešte precedíme cez gázu.

žihľava precedená cez gázu

Na sporáku trošku zohrejeme, len na to, aby sa nám lepšie roztopil cukor. Pridáme 2 kg cukru a poriadne zamiešame. Použili sme trstinový cukor.

pridáme hnedý cukor

Môže nám vzniknúť menšia pena, tú si musíme sitkom pozbierať

Necháme vychladnúť a potom plníme do fliaš. Sterilizácia nie je potrebná.

 

Ak namiesto trstinového cukru použijeme obyčajný kryštálový, sirup bude mať svetlejšiu farbu. Názorná ukážka je na obrázku nižšie. Sirup s trstinovým cukrom je o niečo menej sladší ako s kryštálovým cukrom.

rozdiel vo farbe keď sa pridá hnedý cukor

Ak chceme mať ešte krajšiu svetlejšiu farbu, môžeme pridať k žihľave ešte 15 hlavičiek púpavy.

Tento sirup sa môže dávkovať dvojako. Buď sa zriedi s vodou a máme sirupovú vodu, alebo ho môžeme užívať ako prírodnú medicínu na očistenie organizmu. Dávkuje sa 4x1 čajová lyžička denne.

Na záver máme ešte jeden tip ako využiť žihľavu:

Ak máte riedke alebo rýchlo sa mastiace vlasy, môžete si vyrobiť žihľavový čaj. Vďaka nemu budú vaše vlasy pevnejšie a hustejšie. Príprava je veľmi jednoduchá. Hrnček čerstvej žihľavy zalejeme 1 litrom vody a privedieme do varu. Ak začne vrieť, povaríme 1 minútu a vypneme sporák. Necháme lúhovať až dokým mierne vychladne. Precedíme cez sitko a potom si už stačí týmto čajom opláchnuť umyté vlasy. Následné umývanie či oplachovanie už nie je nutné. Ak to budete aplikovať pri každom umývaní vlasom, výsledok sa dostaví rýchlejšie.